torsdag 23 januari 2014

Busch & Müller LUMOTEC IQ Cyo R senso plus

LUMOTEC IQ Cyo R senso plus är ett kryptiskt namn på en modern strålkastare för cykel från Busch & Müller. Den finns i olika versioner men den jag har testat har artikelnummer 175QRSNDI och ska användas tillsammans med en dynamo. Modellen har funktioner såsom:

  • Ljusstark LED-belysning (40 lux)
  • Inbyggd reflex.
  • Inbyggd fotodiod som tänder belysningen när det blir mörkt eller man kör in i en tunnel.
  • Inbyggd kondensator som gör att den lyser några minuter efter att cykeln stannat.
  • Tre lägen: 0 (av), 1 (på) eller S (automatik)
  • Uttag för sladd till bakre strålkastare som även den styrs av främre strålkastarens fotodiod.

Strålkastaren var mycket lätt att installera. Den känns lite plastig men är lätt och ser tålig ut. Den har fungerat utan minsta problem under det år den använts. Automatiken fungerar utmärkt och det finns ingen anledning att någonsin använda något annat läge. Varför har den valmöjlighet överhuvudtaget? Den ger ett bra ljus som gör att man syns mycket bra men det räcker inte alltid till för att alltid se bra när det saknas annan belysning. Den går inte att jämföra med modern pannlampa såsom Magicshine MJ-808 som ger betydligt bättre ljus när man ska cykla i mörker. En sådan pannlampa är dock ej lämplig i trafiken då den bländar alla man möter.

Enda nackdelen jag upptäckt är att i riktigt låga farter <5km/h blinkar lampan som ett stroboskop vilket kan vara lite irriterande när man exempelvis leder cykeln. Kanske därför det finns en möjlighet att stänga av den?
Sammanfattningsvis en utmärkt strålkastare för vardagscykeln. Jag önskar att alla vardagscyklar var utrustade med en så här bra strålkastare.

Busch & Müller LUMOTEC IQ Cyo R senso plus

Busch & Müller LUMOTEC IQ Cyo R senso plus



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar